Evenimentele derulate in ultima perioada in fotbalul romanesc in legatura cu modul in care va fi stabilita componenta esaloanelor fotbalistice din Romania au starnit ingrijorare maxima in rindul locuitorilor Iasiului. Situatia a ajuns sa fie dezbatuta in sedinta de Consiliu Local al Municipiului Iasi de astazi, 27 iunie 2013, sedinta in care s-a constatat ca incalcarea deciziilor luate de Comitetul Executiv al Federatiei Romane de Fotbal, a Adunarii Generale a Ligii Profesioniste de Fotbal si a statutelor si regulamentelor FRF pot aduce prejudicii grave CSMS Iasi. In conditiile in care Municipiul Iasi este principalul finantator al CSMS Iasi, punerea in pericol a eforturilor consilierilor locali si a primarului municipiului Iasi de sustinere a fotbalului de performanta nu putea ramane neobservat.
Avem incredere ca impartasiti aceleasi principii privind promovarea fotbalului de performanta. Aceeasi optica o are si CSMS Iasi, care a fost si este un partener corect, atat din punctul de vedere al respectarii statutelor si regulamentelor FRF, a Manualului de Licentiere, precum si a legislatiei fiscale in vigoare, faptul ca, la aceasta ora, clubul de fotbal iesean nu are nicio datorie la bugetul de stat fiind doar una din dovezile in acest sens.
Aceeasi pozitie am avut-o si in trecut, chiar si cand deciziile impotriva fotbalului iesean au fost dure. Reamintim ca acum 3 ani, cand SC Fotbal Politehnica Iasi a fost intr-o situatie similara cu cea de azi a cluburilor Universitatea Cluj si Rapid Bucuresti, am acceptat ca fiind legala si corecta decizia FRF de excludere din competitiile organizate.
Acum, este inacceptabil pentru comunitatea ieseana ca echipe aflate in aceeasi situatie cu cea a Politehnicii de la acea vreme sa beneficieze de un altfel de tratament, care incalca in mod evident legislatia sportiva si prevederile manunalului de licentiere.
Stimati Domni,
In data de 11 februarie 2013, la sediul LPF, a avut loc Adunarea Generala a LPF, la care au participat reprezentantii tuturor celor 18 cluburi din Liga I precum si presedintele FRF, Mircea Sandu (in calitate de invitat), in care s-a luat in discutie modificarea sistemului competitional pentru sezonul 2014 - 2015. S-a cazut de acord ca pentru sezonul 2013 - 2014 sa ramana 18 echipe in Liga I si, dupa terminarea procesului de licentiere, sa se discute despre modificarea sistemului competitional 2014 - 2015. In cadrul acestei Adunari Generale, toti cei prezenti au fost de acord cu aceasta prevedere, considerand ca fiind justa si benefica pentru fotbalul romanesc, fapt care reiese din Hotararea Adunarii Generale.
In data de 11 martie 2013, Comitetul Executiv al FRF a dezbatut si aprobat sistemul competitional 2013 - 2014, respectiv formula de 18 echipe, pentru trei ani competitionali.
Articolul 11.2 din ROAF prevede ca: "modificarea formulei competitionale si a sistemului de promovare/retrogradare pentru Liga I, a II-a si a III-a va fi aprobata de Comitetul Executiv". La ora actuala, nu exista nicio hotarare a Comitetului Executiv al FRF prin care sa se fi modificat numarul de echipe participante la campionatul national Liga I, din 18 in 16 sau in mai putine. La data intrunirii Comitetului Executiv in sedinta amintita s-a specificat in mod explicit si s-a votat faptul ca in campionatul 2013 - 2014 vor participa 18 echipe.
In concluzie, este evident faptul ca Liga I pentru editia urmatoare trebuie sa aiba 18 echipe.
Pe de alta parte, aducem in analiza dumneavoastra cateva exemple din aplicarea aceluiasi regulament de implementare a sistemului de licentiere:
1. la finalul anului competitional 2005 - 2006, echipa FC Sportul Studentesc Bucuresti s-a clasat pe locul 4, insa nu a primit licenta de participare in campionatul national Liga I. Din acest motiv, a ramas in Liga I echipa Pandurii Targu-Jiu, clasata pe locul 15, care era retrogradabil;
2. la finalul anului competitional 2008 - 2009, echipa FC Arges s-a clasat pe locul 10, insa a fost exclusa din competitie. Din acest motiv, a ramas in Liga I echipa Gaz Metan Medias, clasata pe locul 15, care era retrogradabil;
3. la finalul anului competitional 2010 - 2011, FC Timisoara, clasata pe locul II, nu a primit licenta pentru Liga I. Din acest motiv s-a salvat de la retrogradare, echipa Sportul Studentesc, clasata pe locul 15.
Stimati domni,
Din exemplele de mai sus, se observa foarte clar ca regula care s-a aplicat si care trebuie aplicata in continuare este ca, indiferent de pozitionarea in clasament a unei echipe, nerespectarea regulamentului de licentiere conduce in mod automat la excluderea ei din Liga I, locul ei fiind ocupat progresiv de echipele licentiate din coada clasamentului. Va reamintim ca, tot prin respectarea acestui principiu, echipa din Drobeta Turnu Severin a fost acceptata in Liga I 2012 - 2013, conform unei hotarari a Comitetului Executiv al FRF.
Pe aceleasi principii se bazeaza si UEFA, care stabileste in cadrul regulilor de organizare a competitiilor proprii aceleasi modalitati de ocupare a locurilor devenite vacante din diverse motive similare, stipulate in regulamentele proprii (neacordare licenta, refuz de inscriere in competitie, excludere). UEFA da curs regulilor de echitate prin care locurile devenite vacante sunt completate prin cooptarea celei mai bine clasate echipe provenite, mai intai, din acelasi campionat cu echipa care nu indeplineste conditiile de licentiere.
In conditiile in care Comitetul Executiv al FRF nu ar respecta aceasta regula, Municipiul Iasi si clubul CSMS Iasi vor fi prejudiciate atat financiar, prin pierderea unor drepturi ce decurg din calitatea de participant in cadrul campionatului de fotbal Liga I 2013 - 2014, precum si moral, prin faptul ca al doilea oras al Romaniei nu ar mai fi reprezentat pe prima scena fotbalistica a tarii, desi are acest drept.
Stimati domni,
Va reamintim ca am fost si vom fi un partener corect al FRF si LPF. Stiind faptul ca sunteti garantii aplicarii si respectarii statutelor si regulamentelor FRF, respectiv al manualului de licentiere, avem incredere ca deciziile pe care le veti adopta vor fi in concordanta cu cele expuse mai sus.
Cu deosebita consideratie,