Mulțumim Primăriei Iași pentru sprijinul acordat și suntem încrezători că susținerea va continua

Primăria Municipiului Iași a făcut clarificări cu privire la finanțarea sportului local.

Prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului (OUG) nr. 38 / 2017, adoptata pe 18 mai 2017, au fost aduse o serie de modificari Legii nr. 69 / 2000 a Educatiei Fizice si Sportului. Printre altele, la recomandarea Consiliului Concurentei, la articolul 9 al OUG mentionate s-a prevazut in mod explicit ca finantarea structurilor sportive sa respecte legislatia nationala si comunitara din domeniul ajutorului de stat. Anume, in conformitate cu prevederile articolului 107 (1) din Tratatul privind Functionarea Uniunii Europene, o masura de finantare / de sprijin reprezinta ajutor de stat daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele criterii: este acordata de stat sau prin intermediul resurselor de stat; favorizeaza anumite intreprinderi; denatureaza sau ameninta sa denatureze concurenta; afecteaza schimburile comerciale cu alte state membre. In context, Consiliul Concurentei a avertizat ca nu poate fi exclusa posibila incidenta cu prevederile din domeniul ajutorului de stat in cazul acelor structuri sportive care pot fi incadrate ca intreprinderi, intelese, potrivit legislatiei si jurisprudentei comunitare, drept orice entitati care desfasoara o activitate economica (furnizare de bunuri sau servicii) pe o piata concurentiala, indiferent de statutul lor juridic, de actionariat (public sau privat) sau modul de finantare.
 
Date fiind neclaritatile incluse in OUG nr. 38 / 2017 in forma adoptata, pe 8 ianuarie 2018 presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a trimis Parlamentului, spre reexaminare, Legea pentru aprobarea OUG nr. 38 / 2017. Referitor la „dispozitiile referitoare la alocarea unor sume din bugetele locale  pentru desfasurarea anumitor activitati sportive”, Administratia Prezidentiala considera ca „aceste dispozitii ar trebui incluse in capitole distincte, cu reglementari specifice, care sa vizeze finantarea acestor activitati sportive. Totodata, aceste reglementari referitoare la posibilitatea autoritatilor publice locale de a aloca sume din bugetele proprii catre structuri sportive ar trebui corelate cu dispozitiile referitoare la organizarea si functionarea administratiei publice locale, in special cu cele care prevad autonomia financiara a acestora exercitata pe baza si in limitele prevazute de Legea administratiei publice locale 215 / 2001”.
 
In concluzie, sistarea temporara a alocarii de fonduri pentru sustinerea structurilor sportive, prin intermediul Fundatiei Sportului Iesean, tine nu de o decizie a conducerii municipalitatii, ci este urmarea unui blocaj legislativ creat de Guvern si a carui rezolvare sta in prezent exclusiv in sarcina Parlamentului. Acesta este motivul pentru care nu doar Primaria, ci si Consiliul Judetean Iasi, precum si alte autoritati ale administratiei publice locale din Romania au decis ca, pana la clarificarea problemelor legislative, sa stopeze finantarea activitatilor sportive. 
 
In context, conducerea Primariei Municipiului Iasi face apel la asociatiile, cluburile si federatiile sportive ca, prin mijloacele proprii, sa determine expertii guvernamentali si parlamentarii sa finalizeze cu celeritate Legea care va inlocui OUG nr. 38 / 2017 astfel incat finantarea activitatii sportive sa devina clara, transparenta, coerenta si in acord cu legislatia romaneasca si europeana. 
 
Primaria Municipiului Iasi a fost si va ramane principalul sustinator al activitatilor sportive din judetul Iasi, argumentul cel mai elocvent fiind faptul ca in 2017 municipalitatea a alocat nu mai putin de 11,4 milioane de lei catre structura care gestioneaza direct finantarea structurilor sportive iesene - Fundatia Sportului Iesean -, suma constituind un record istoric in sustinerea acestui domeniu. Primaria Municipiului Iasi va relua alocarea de fonduri catre Fundatia Sportului Iesean imediat ce cadrul legal va fi clarificat de Parlament, sume in acest scop fiind prevazute in bugetului Municipiului Iasi pe 2018.
 
Alte știri despre prima echipă
Prima echipă
La mulți ani, Marius Mihalache!

Fundașul ieșean al Politehnicii își sărbătorește astăzi ziua de naștere!

Prima echipă
Măsuri de urgență ale Consiliului Director pentru limitarea prejudicierii Asociației
Prima echipă
Comunicat de presă
Sponsori principali
Parteneri
Sponsor tehnic
Parteneri medicali