"Vreau în Europa!"

Interviu cu antrenorul Politehnicii, Flavius Stoican, publicat în Prosport.

ProSport: Flavius, este calificarea în play-off cea mai bună performanţă a carierei tale de până acum?
Flavius Stoican: Statistic vorbind, nu. Cea mai bună performanţă a fost un loc 4 cu Dinamo şi calificarea în cupele europene. Dar bucuria de aici este mai mare. Atunci, cu Dinamo nu m-am bucurat de participarea în Europa, întrucât echipa a intrat în insolvenţă. Atunci am reuşit să termin pe locul 4 cu Dinamo, deşi echipa era valoric sub cea de acum. Am luat echipa atunci de pe locul 12. Bucuria este mai mare acum, la Iaşi. Sunt fericit că am egalat cea mai mare performanţă a fotbalului ieşean după 1966. Văd oameni fericiţi la Iaşi şi asta mă bucură enorm.
 
Ai crezut încă de la început în play-off. Pe ce te-ai bazat?
Am crezut în acest obiectiv, pentru că mi-am dat seama că am un lot competitiv. Îi cunoşteam pe jucătorii români, ştiam ce pot. I-am evaluat şi pe străinii care au venit şi ne-am fixat ca obiectiv calificarea în play-off. Am evaluat caracterul lor ca oameni, am văzut cum lucrează. Aşa cum eu îmi doresc mai mult, mă informez în permanenţă, fac cursuri de coaching, aşa şi ei mi-au dovedit că vor să fie mai buni.
 
La început ai fost privit cu scepticism la Iaşi, mulţi s-au grăbit să te eticheteze după ce ai retrogradat cu Pandurii. Nu ţi-a fost frică de un eşec?
Ştiam că este o presiune pe umerii mei, dar nu mi-a fost frică. Din contră, toate acele declaraţii m-au ambiţionat şi mai tare. Deşi mulţi au spus că am retrogradat cu Pandurii, se ştie ce s-a întâmplat acolo. Toţi s-au ferit să ia acea echipă în acel moment dificil, dar eu am preluat-o şi am fost la un pas de a o salva. Am retrogradat în prelungirile ultimului meci, prin jocul rezultatelor. Iată că situaţia s-a întors acum, iar echipele implicate atunci în ultimele etape le-am întâlnit acum şi le-am învins. Mă refer la Botoşani, Voluntari, Timişoara.

Care a fost primul contact cu un oficial al Iaşiului înainte de a veni în Copou?
Prima discuţie cu un oficial de la Iaşi am avut-o cu preşedintele Adrian Ambrosie. La telefon. Am stabilit să ne întâlnim, să ne cunoaştem şi am promis atunci că vin la Iaşi cu gândul de a realiza lucruri măreţe. Am spus asta încă de la prima conferinţă de presă, la prezentarea lotului. Şi băieţilor le-am spus asta, în vestiar. Îmi aduc aminte că Frăsinescu mi-a spus la un moment dat că intrarea în play-off ar fi o mare performanţă pentru echipă, ca şi cum am câştiga titlul.
 
Jocul echipei l-a convins că sunt şanse mari pentru play-off
 
Care a fost meciul din sezonul regulat care te-a convins sută la sută că echipa poate ajunge în play-off?
Nu a fost neapărat un meci. Au fost mai multe momente care m-au convins că merităm să terminăm în primele şase. Jocul echipei ne-a dat încredere. Faptul că puneam presiune pe adversar, faptul că dominam, că rezultatele veneau ca urmare a unui joc bun, toate acestea m-au convins. Şi nu doar pe mine, ci şi pe oamenii de fotbal, pe suporteri. Iar când pierdeam un meci, se întâmpla pe un fond bun de joc, din cauza neşansei. Îmi aduc aminte meciul cu Sepsi de pe teren propriu, când ne-am creat foarte multe ocazii, am dominat meciul de o manieră categorică, dar am pierdut.
 
Cel mai bun meci din sezonul regulat?
Am făcut multe meciuri foarte bune, am câştigat partide importante. Am jucat bine cu Dinamo, cu FCSB, cu Astra, dar şi cu alte echipe. Au fost şi meciuri pe care le-am pierdut, dar am jucat bine. Legat de victorii, aş aminti repriza a doua a meciului cu Dinamo, a fost prima cea mai bună a noastră. Ei au condus la pauză, dar în repriza a doua a fost un adevărat asediu al nostru şi am reuşit să câştigăm. De asemenea, meciul de la Mediaş a fost foarte bun. Am câştigat cu 2-0 după ce am controlat partida de la început şi până la sfârşit. Nu am avut nicio emoţie atunci în privinţa rezultatului.
 
Momentul de răscruce de după eşecul cu Sepsi
 
Care a fost cel mai dificil moment din sezonul regulat?
Meciul de la Sepsi, pierdut cu 1-2. Veneam atunci după o serie bună şi ne gândeam la şase puncte în dubla cu Sepsi şi Juventus, dar a venit acel eşec de la Sepsi, pe un teren foarte greu, după ce am avut 1-0. Jucătorii au fost foarte dezamăgiţi atunci.
 
Ce s-a întâmplat după acel meci?
După meciul de la Sepsi, băieţii au fost foarte afectaţi de înfrângere. În drum spre Iaşi, am oprit autocarul la Oneşti şi am mâncat la un prieten de-al nostru. I-am văzut pe jucători foarte afectaţi şi am vorbit atunci cu ei. Le-am spus că nu este totul pierdut şi că mai avem cinci meciuri pe care putem să le câştigăm pentru a ajunge în play-off. Dacă nu credeam nici eu atunci, ei clacau, pentru că înfrângerea de la Sepsi a venit total neaşteptat. Nu ştiu cât de încrezători au fost ei atunci în vorbele mele, dar am decis să luptăm până la capăt. Am luat fiecare meci în parte, am câştigat cu Juventus, apoi am învins în primele trei meciuri din 2018 şi am ajuns să jucăm partida decisivă cu Viitorul. Şiam că fotbalul trebuie să ne răsplătească.

Alt moment dificil a mai fost?
Şi meciul de la Cluj (n.r. - 0-1, 5 noiembrie 2017) a fost foarte greu. A fost acel gol primit după un out, apoi conferinţa de presă la care am încercat să explic faza. M-a deranjat pentru că eu am încercat să explic atunci o decizie, iar toată lumea a zis că mă leg de un out. Acel moment m-a ambiţionat şi mai tare şi chiar am declarat la acea conferinţă de presă că vom bate Steaua. Nu ştiu cum vom face şi ce vom face dar vom bate Steaua, am spus atunci. Şi am bătut-o.
 
Mihalache a revenit un adevărat lider după perioada de pauză
 
Momentul tensionat cu Mihalache, din debutul sezonului?
Mihalache a greşit atunci, iar eu am hotărât să nu-l mai primesc în echipă. Toate deciziile pe care le-am luat au fost în folosul grupului. Acea decizie în cazul lui Mihalache ne-a ajutat ca echipă şi l-a ajutat şi pe el ca jucător să devină ulterior unul dintre liderii formaţiei. De când a revenit la echipă, Mihalache este un adevărat lider. Nu doar pe teren, ci şi în afară. Se comportă exemplar. Eu nu sunt un tip ranchiunos, asta am spus şi atunci. Chiar eu am avut o discuţie cu el înainte ca el să revină în echipă şi i-am spus că îl aştept înapoi. Mă bucur că a revenit şi de atunci a fost unul dintre jucătorii care au dat siguranţă echipei.

Bănuiesc că ştiai de rezultatul de la Giurgiu în timpul meciului cu Viitorul. Le-ai spus şi jucătorilor?
Eu ştiam rezultatul, mi-au spus colegii de pe bancă. Băieţilor nu le-am spus decât pe final, când era 2-0 pentru Astra. I-am văzut disperaţi şi am vrut să-i mai liniştesc, să fac să dispară acea disperare din jocul lor. La pauză nu le-am spus, nu cred că au aflat. Eu eram dezamăgit că nu le ieşea jocul, de faptul că suntem conduşi. Am întâlnit totuşi o echipă foarte bine organizată, cu doi jucători pe care îi apreciez foarte mult, Chiţu şi Ianis Hagi.

„Vreau în cupele europene”
 
Ce aşteptări ai de la acest play-off?
Vreau să trecem la alt nivel. Nu ne vom mulţumi doar cu simpla prezenţă aici. Multă lume regretă că Dinamo nu este în play-off, au de pierdut şi suporterii şi televiziunile. Noi vrem să echilibrăm balanţa. Prin jocul nostru vrem să-i facem pe cei din fotbal să nu le pară rău după o echipă ca Dinamo. Vrem să spună la finalul campionatului că Iaşul a fost o echipă frumoasă, care a jucat fotbal. Vreau ca lumea să plece mulţumită de la stadion.
 
Dincolo de jocul frumos, ţi-ai fixat un obiectiv?
Sigur, îmi doresc să fim şi eficienţi. Vreau să jucăm frumos şi eficient. Am avut rezultate bune cu echipele puternice până acum, iar ăsta cred că este un atu pentru noi. Îmi doresc să terminăm cel puţin un loc mai sus de locul 6, dar chiar mai mult. Dacă am ajuns aici, vreau să ne calificăm în cupele europene. Fie de pe locul 3 sau 4 în campionat, fie prin Cupa României. Suntem în sferturi, sper să trecem de Botoşani şi să mergem în semifinale, iar acolo să dăm totul pentru o finală. Putem realiza această performanţă. Mă bucur că am reeditat cel mai bun rezultat din istoria fotbalului ieşean, dar îmi doresc mai mult. Vom fi o nucă tare în play-off, vrem să ridicăm ştacheta. Pentru asta, avem nevoie ca şi situaţia financiară să fie una stabilă. Am ajuns la un nivel unde ne batem cu echipe cu bugete foarte mari. Jucăm acum la Cluj, o echipă cu jucători ce au salarii de 10.000-15.000 de euro pe lună. Contează foarte mult de aici încolo să avem stabilitate, pentru ca băieţii să nu aibă probleme din acest punct de vedere şi să se concentreze doar la fotbal.
 
Pentru sezonul viitor ce îţi doreşti?
Să jucăm un fotbal frumos şi să ajungem în play-off. Dar fără să mai trecem prin aceste emoţii, vrem să ne asigurăm calificarea în play-off mai devreme. Se poate.
 
De ce a ajuns Iaşiul în locul lui Dinamo în play-off
 
Flavius Stoican a explicat un motiv important pentru care Dinamo a căzut în play-out, iar Iaşiul a urcat în play-off: inspiraţia conducerii executive.
"Clubul nostru a avut mai multe oferte pentru Qaka, Jo, Cioinac şi alţi jucători. Dar preşedintele Adrian Ambrosie a fost omul care a vrut performanţă şi a decis să-i ţină pe jucători la Iaşi, chiar dacă ne ardea buza şi aveam nevoie de bani. A ţinut jucătorii la echipă, pentru a ne ajuta să mergem în play-off şi am reuşit. Ca o comparaţie, Dinamo a primit oferte pentru jucătorii importanţi şi i-a cedat într-un moment cheie. Dinamo a vândut şi a pierdut, noi i-am ţinut şi am câştigat. Au fost decizii luate de către conducerile celor două cluburi care au cântărit mult".

Sursa: http://www.prosport.ro/fotbal-intern/liga-1/interviu-minunea-in-care-a-crezut-stoican-explicata-minut-cu-minut-vreau-in-europa-esecul-cu-sepsi-momentul-de-rascruce-si-amanuntul-care-a-facut-diferenta-intre-csm-poli-si-dinamo-17037301
Alte știri despre prima echipă
Prima echipă
La mulți ani, Marius Mihalache!

Fundașul ieșean al Politehnicii își sărbătorește astăzi ziua de naștere!

Prima echipă
Măsuri de urgență ale Consiliului Director pentru limitarea prejudicierii Asociației
Prima echipă
Comunicat de presă
Sponsori principali
Parteneri
Sponsor tehnic
Parteneri medicali