CLUB
1631020446
Memorandum
Fotbalul ieșean se mândrește cu o istorie frumoasă în cei peste 75 de ani de la înființarea oficială a primei echipe.
share
Fotbalul ieșean se mândrește cu o istorie frumoasă în cei peste 75 de ani de la înființarea oficială a primei echipe, marcând epocile prin nume importante de jucători formaţi care au ajuns să reprezinte echipele naţionale şi grupări celebre din Europa, conferind mândrie și bucurie suporterilor din orașul celor șapte coline. Talentul copiilor și munca antrenorilor au fost răsplătite printr-un titlu național, obținut în anul 1993, însă preocuparea principală a celor implicați în fotbalul juvenil a fost creșterea și șlefuirea talentelor pentru echipe de seniori.
 
Baza sportivă TINERETULUI reprezintă leagănul sportului rege la nivel de copii și juniori la Iași. Fie că a fost vorba de terenuri cu suprafața de iarbă, zgură sau, mai nou, gazon sintetic, acolo au crescut și cresc viitori performeri. Dacă până în anii '90 copiii alegeau sportul ca una dintre puținele variante de petrecere a timpului liber, chiar și fără voința părinților, în ultimul deceniu, familiile tinerilor au găsit sportul, în principal fotbalul, ca alternativă de creștere și educație într-un mod sănătos a copiilor, cei din urmă având mult mai multe variante, de multe ori nebenefice dezvoltării fizice armonioase față de cei din generațiile trecute. Astfel, cererea din ce în ce mai mare pentru practicarea fotbalului la vârste fragede a dus la investiții importante în crearea unor noi terenuri de antrenament, cele mai multe de dimensiuni reduse și acoperite cu gazon sintetic.
 
Toate acestea au dus și la creșterea numărului de practicanți, în sistem organizat, a fotbalului și crearea unui bazin considerabil de selecție pentru marea parformanță. Comunitatea ieșeană numără, în prezent, conform datelor oficiale oferite de Asociația Județeană de Fotbal, peste 1300 jucători legitimați cu vârste cuprinse între 6 și 19 ani. Unul dintre motivele pentru care mai mult de jumătate dintre copii renunță la activitate  de la cele mai mici vârste este numărul mic de terenuri de dimensiuni standard aprobate de Federația Română de Fotbal pentru desfășurarea jocurilor 11 vs. 11. Toate echipele de copii și juniori din Iași care joacă 11 vs. 11, fie că sunt afiliate LPS Iași, ACSM Politehnica Iași sau cluburi private, se antrenează pe două terenuri sintetice, dintre care unul nu mai este practicabil, sau pe terenuri improprii.
 
Trecând peste faptul că antrenamentul exclusiv pe acest tip de suprafață poate dăuna grav sistemului articular și osos sau că, fiind obișnuiți să joace pe sintetic, copiii din Iași se adaptează greu la suprafața normală de joc, cea de iarbă, pe care joacă majoritatea echipelor de juniori din țară, trebuie remarcat faptul că, la ora actuală, ei nu au unde să se antreneze. Dacă în vacanță, cluburile își împart cumva aceste terenuri, pe perioada școlii, când majoritatea antrenamentelor se desfășoară după-amiaza, din cauza programului școlar, echipele sunt nevoite să se îngrămădească și câte trei grupe odată pe același teren, ceea ce conduce la o alterare clară a procesului de instruire.
 
Aceasta este concluzia la care au ajuns, la unison, antrenori și reprezentanți ai cluburilor și asociațiilor sportive cu activitate pentru copii și juniori la o întâlnire recentă care a avut ca scop principal realizarea unei strategii comune privitoare la dezvoltarea fotbalului juvenil în Iași. Cei prezenți au identificat și o soluție care să conducă la rezolvarea acestei probleme, implicit a creșterii numărului de ieșeni promovați la seniori, aceasta fiind pe termen lung mărirea numărului de terenuri de joc și antrenament cu dimensiuni normale pentru jocurile 11 vs. 11 iar pe termen scurt, reabilitarea și modernizarea Bazei Sportive Tineretului. Doar cu investiții în infrastructură pot fi menținuți copiii în sistem! Cerința este una a comunității pentru copiii comunității.
 
Prezentul memorandum este semnat de reprezentanții următoarelor cluburi și asociații sportive:     
 
Liceul cu program sportiv Iași 
Academia ACSM Politehnica Iași
A.S. Poli Moldova Iași
A.S. Academia '82
ACS City Football Club
A.S. "Sporting" Iași
C.S. Juniorii Nectar Iași
ACS Inter Iași
ACS Academia Didi Iași
AFCMS Steaua magică Iași
AS United Juniors Iași
ACS Magic Boys Iași
 
Click aici pentru consultarea Memorandumului.
PRIMA ECHIPĂ
A doua etapă în campionatele Elite pentru juniorii din Copou
CITEȘTE ȘTIRE
PRIMA ECHIPĂ
Pas spre normalitate în fotbalul juvenil ieșean
CITEȘTE ȘTIRE